Een bedreiging is een handeling waarmee iets of iemand door middel van geweld dingen moet doen. Je kan zwaar onder druk komen te staan. Denk hierbij aan een overval. Men wilt ook het liefst deze situaties voorkomen, toch lukt dat niet altijd. Een bedreiging bij bijvoorbeeld een overval kan al snel uit de hand lopen. Het kan zo ernstig worden dat er gewonden of doden kunnen vallen bij de overval.

Na het incident is men vaak geschrokken. De ene denk er nog een week aan de ander een maand en de ander blijft het voor z’n rest van z’n leven nooit meer vergeten. Het trauma kan zo groot worden dat men naar een therapie toe moet om er met iemand er te kunnen over praten. Iemand die zijn of haar helpt met het verwerken van zijn of haar probleem. Mocht de dader gepakt worden komt hij of zij voor de rechtbank te zitten. Daar wordt gehoord welke straf men krijgt en die wil je als slachtoffer het liefst zo hoog mogelijk. De verdachte denkt er ook niet over na wat voor een impact het kan hebben op de mensen.

Mocht de verdachte nou nog niet zijn gepakt is het belangrijk dat het snel gebeurt. Misschien hebben getuigen het wel van een afstandje gezien en kunnen die eerlijk vertellen hoe het ging. Mocht je getuigen zijn moet je altijd de waarheid spreken tot in tegenstelling van de verdachte. De verdachte mag liegen over zijn daden. Zo hoor je vaak dat de verdachte er niks mee te maken heeft. Dat wordt dan gezegd zodat hij een kortere straf kan krijgen of zelfs de straf wordt opgeheven. Mocht de verdachte niet veel geld hebben omdat hij of zij nog openstaande bekeuringen heeft wordt er door de overheid vaak gekeken naar een goedkope advocaat. Het is dan niet zo zeer een goedkope advocaat, maar eentje die door de overheid wordt uitgekozen om jouw rechtszaak te helpen.

Z’n advocaat wordt een pro deo advocaat genoemd. Dat betekent dat deze advocaat helemaal of voor een groot gedeelte wordt vergoed door de overheid. Bij het inschakelen van z’n advocaat kijken ze eerst of je er wel recht op hebt. Hierbij nemen ze een kijkje in je thuissituatie en naar je financiën. Het betekent ook niet dat een pro deo advocaat een slechtere advocaat is. Nee, een advocaat wilt er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij een minder lange straf krijgt dan wat eerst wordt opgegeven. Een advocaat is dus ook je vertrouwenspersoon. Het is belangrijk als verdachte dat je eerlijk bent tegen je advocaat. Zo kan de advocaat het beste zijn werk doen.

Meewerken

Het is dus van belang dat je goed meewerkt in het proces en vooral tegenover je advocaat ook al wordt hij of zij ingehuurd door de overheid. Het meewerken is ook erg belangrijk want stel nou dat je het helemaal niet gedaan hebt. Moet je het ook kunnen bewijzen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.